Irodalom

A régi német folyóírásokat (Kanzleischrift, vagy Kurrentschrift, Sütterlinschrift) és a fraktúr betűket már nem tanítják a német államok iskolarendszereiben sem. De az ügy nincs veszve, az érdeklődők az internetes felületeken, vagy az interneten megrendelhető oktatóanyagok segítségével mégis elsajátíthatják azt a szükséges tudást, amivel a régi német  nyomtatott, vagy folyóírással készült dokumentumokat el tudnak olvasni. Alább néhány jól használható szakirodalomra hívom fel a figyelmet. A belinkelt oldalakon számos további hasznos információ található.

1.) Bund für deutsche Schrift und Sprache e.V. https://www.bfds.de/

Az egyesület a német írással és nyelvvel kapcsolatban negyedéves pediodikát jelentet meg “Die deutsche Schrift” címen. A honlapján keresztül  számos, a fraktúr betűcsaládra és a német folyóírásokra vonatkozó színvonalas publikáció rendelhető meg CD-n, vagy nyomtatott formában. (“Veröffentlichungen” menü)
A mai egyesület elődjét 1918-ban alapították, 1941-ben a nemzetszocialista hatalom megszűntette, de 1951-ben újraalapították.

 

 

 

2.) Delbanco◊­Frakturschriften – https://www.fraktur.com

A vállalkozás nem csak nyomtatott publikációk kiadásával foglalkozik, hanem a törtvonalú (fraktúr) betűcsaládok számítógépes fonttá alakításával is.
Aki a német nyomtatott betűcsaládok és a folyóírások iránt érdeklődik, az kóstolót kaphat ezek formai gazdagságából:
https://www.fraktur.com/images/pdf/SMH_2016_24_1.pdf

 

A vállalkozás által 2014-ben megjelentetett “Handbuch der Frakturschriften” 1200 törtvonalú betűtípust mutat be a tervezőik nevével, szakszószedettel kiegészítve 464 oldalon.

 

3.) A. Kiewel – I. Stölting – E. Dietrich – H. Wachtendorf: Wir lesen deutsche Schrift

A szerzőközösség által összeállított “munkakönyv” a német folyóírások és fraktúrtípusok főbb fajtáiba kínál bevezetést.

 

 

Ezek a kiragadott ajánlások azt kívánják illusztrálni, hogy a történelmi német írásformák Magyarországon is megismerhetők, és olvasásuk elsajátítható.
Természetesen e területen is érvényesek a német szólások:
Ohne Fleiß kein Preis. – Szorgalom nélkül nincs siker.
Übung macht den Meister. – Gyakorlat teszi a mestert.