Német nyelvű dokumentum Pennsylvániából

A 18. században az Észek-Amerikába kivándorló német családok személyes használati tárgyai közül aránylag sok kézzel rajzolt és festett borítójú dokumentum maradt fenn: bibiliák, imakönyvek, egyházi énekes könyvek, és „világi” tartalmú könyvek. Ezek utóbbiak közé tartozik Stephanus Krumrein számlakönyve német is, melynek a belső kétlapos címoldalát mutatjuk be szemgyönyörködtetés céljából.
Noha a cím szerint számlakönyv („Debit und Credit”), de valójában vegyes tartalú: megtalálható benne az 1790-ben a helyi templom felszenteléskor elénekelt egyházi himnusz szövege, receptek széles választéka, állatorvosi gyógymódok, és különféle üzleti beszámolók.
Ismert a dekoráció készítőjének személye is:  Johannes Ernst Spangenberg (?-1814). Ő az eastoni egyházi iskola tanítója volt, ő díszítette a könyv borítóját is. Több műve – pl. díszes keresztlevelek –maradt fenn. A címoldalon a „Debit” és „Credit” azért antikva betűs, mert nem német szavak, és azokat így különítették el vizuálisan a németektől. Az alkotó a német szavakat fraktúr – a közkeletű, de téves magyar elnevezéssal „gót” – betűkkel írta.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s